пресреліз

НЕЗЛАМНА

Центр Вільнюса прикрасив новий 200-метровий мурал в підтримку України. Автор костюму George Lvov
НЕЗЛАМНА
пресреліз
Новий мурал «Незламна/Nezlamna» в Вільнюсі вшанував силу українського народу
тетяна Дроботя, Tetiana Drobotia, Nezlamna unbreakable Vilnius, mural neofresco Vilnius, robot muralist, українська вишиванка, вишиванка, G.LVOV, купити вишиту сукню
Фото: Скірмантас Лісаускас
12 жовтня на будівлі у центрі Вільнюса за адресою вул. Юозапавічюса 9, єдиний в світі робот-мураліс Альберт завершив роботу над неофрескою «Незламна», що вшанувала силу та незламність духу українського народу. Висота муралу - 25 метрів. Площа - 200 квадратних метрів. Стіну для неофрески надала литовська державна організація Turto bankas. Про це на своєму портілі повідомив уряд Литовської республіки а також посольство України в Литві.
тетяна Дроботя, Tetiana Drobotia, Nezlamna unbreakable Vilnius, mural neofresco Vilnius, robot muralist, українська вишиванка, вишиванка, G.LVOV, купити вишиту сукню
Процес створення муралу “Незламна” в Вільнюсі. Винахідник робота-мураліста Мікель Йоала останні штрихи додає вручну.
Фото: Шарунас Черняскас
У створенні нового муралу на набережній р. Неріс свої зусилля об'єднала міжнародна команда, яка минулого року створила неофреску «До перемоги» (на так званому «будинку москви» у Вільнюсі). Міжнародний творчий колектив у складі агенції Artscape (Литва), Національної комісії Литви у справах ЮНЕСКО, мистецької лабораторії «Kiaurai sienas» (Литва), громадської організації Postlomograafia klubi (Естонія) та незалежних митців з України та Литви (Тетяна Дроботя, Олена Тіта і Ліна Шліпавічюте) створив своєрідний діалог між двома фресками.
Меседж нової неофрески: Україні потрібна допомога, не жалість
Нова робота відображає трагічні реалії війни. Команда митців поставили за мету показати красу і незламність України, яка здобуває силу в болісній реальності.

У центрі нового муралу зображена та сама волонтерка із Запоріжжя Тетяна Дроботя, яка минулого року "підкорила" так званий "московський дім". Тепер вона зображена на фоні сакральних скель острова Хортиця в Запорізькій області. Мурал відображає реалії війни, використовуючи фото із серії фотографій, зроблених фотографом Оленою Тітою в Запоріжжі через тиждень після того, як росія підірвала Каховську дамбу. Вона стоїть на фоні сакральних скель, що донедавна були під водою. Біла ватерлінія позаду фігури підкреслює масштаб техногенної екологічної катастрофи, спричиненої війною. Рівень води опустився від 2 до 4 метрів. Узбережжя, всіяне мертвою рибою та сухими водорослями, жахливий запах гнилості в повітрі, сміття, яке винирнуло з-під води – ось що ми побачили та відчули того дня. Все це виглядало так, ніби природа кричала від болю. Незламна вона запрошує стояти разом, непохитно.
тетяна Дроботя, Tetiana Drobotia, Nezlamna unbreakable Vilnius, автентичний український костюм, українка красива, красива українка, robot muralist, українська вишиванка, вишиванка, G.LVOV, купити вишиту сукню
Прототипом муралу "Незламна" стало фото Олени Тіта, яке було зроблено на скелях острова Хортиця, Запоріжжя, через тиждень після підриву росіянами Каховської ГЕС. Біля лінія на скелях - рівень води, який був в Дніпрі до техногенної катастрофи. Скеля, на якій стоїть Тетяна, так само була під водою.
За словами організаторів проекту, Artscape та Національної комісії Литви у справах ЮНЕСКО, ця робота є доказом того, що мистецтво може не тільки доносити сильні послання до світу, але й об'єднувати великі спільноти у дуже значущий спосіб. "Незламна" - це спільний проект литовських, українських та естонських митців, присвячений непохитній рішучості українського народу відстоювати свою Свободу, а також важливості нематеріальної культурної спадщини, яка об'єднує громади та нації.
Тетяна Дроботя, мурал незламна Вільнюс ЮНЕСКО, nezlamna mural UNESCO, ARTSCAPE
Фото: Скірмантас Лісаускас
Вишиванка – нематеріальна культурна спадщина України
Цього року виповнюється 20 років з дня прийняття Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини (2003). З нагоди цієї події в усьому світі проводяться ініціативи з популяризації, підтримки та створення живої традиційної культури та нематеріальної культурної спадщини.

Вишиванка, пишно вишита традиційна блузка, є важливою частиною української культурної ідентичності. Саме вона стала основою втіленого на муралі образу, який спеціально для фрески створив український бренд G.LVOV.
тетяна Дроботя, Tetiana Drobotia, Nezlamna unbreakable Vilnius, mural neofresco Vilnius, українська вишиванка, вишиванка, G.LVOV, купити вишиту сукню
Фото зліва: з відкритих джерел. Фото справа: Олена Тіта
Історія сукні
«Спочатку ми думали використати для фото готовий український національний костюм. Шукали його скрізь: і в музеях, і в приватних колекціях, але зіткнулися з наслідками війни – всі виставки та музейні фонди були евакуйовані із Запоріжжя в більш безпечні регіони країни. Пошуки тривали кілька тижнів, аж потім ми вирішили створити абсолютно новий сучасний український образ. Не реконструйований, втім заснований на референсах з музейних колекцій. Ми вирішили створити сучасну сукню в традиційному стилі, яка б відповідала сучасному сприйняттю України як молодої красивої країни з хоробрим серцем.

Моєю метою було створити сукню, яка б по-сучасному освітлювала традиційну українську сорочку-вишиванку. Ми розпочали процес створення образу з глибокого занурення в українську культурну спадщину. Взяли консультації у Сергія Білівненко, кандидата історичних наук, соціального антрополога, доцента кафедри історії Запорізького національного університету; фахівців Запорізького краєзнавчого музею, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та переглянули світлини евакуйованих музейних експонатів".

GEORGE LVOV
дизайнер
незламна мурал Вільнюс, G.LVOV, GEORGE LVOV, Tetiana Drobotia, Тетяна дроботя, Юрій Львов
Фото зліва: з архіву Запорізького краєзнавчого музею. Фото справа: Олена Тіта
"Всі деталі костюму ми робили спеціально під мурал і нам було дуже важливо, щоб робота мала фотогенічний вигляд. Деякі фрагменти вишивки значно гіперболізовані. На музейних експонатах елементи вишивки не такі великі. Сама сукня має контрастні кольори (коричневий і молочно білий) для того щоб фігура мала чіткий силует, підсилений вертикальною вишитою плоскою. Все це для того, щоб образ читався українським з першого погляду", - підсумував дизайнер.

GEORGE LVOV
дизайнер
Традиційна українська вишиванка - це полотняна сорочка з вишитим орнаментом, який символізує любов, Батьківщину, побажання достатку та удачі, здоров'я та краси. Цьогоріч виповнюється 20 років списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, де посідає окреме місце вишиванка.
Намисто
Сукню від кутюр прикрасили 14 рядів натуральних каменів і перлин, щоб створити заможний і автентичний образ.

«Я вивчив архіви і знайшов фотографію, яка надихнула нас. В українській традиції жінки носили багато намиста одночасно, поєднуючи різні фактури, кольори та форми, як символ достатку. Ми використали 14 ниток натурального коралу, гранату та перлин для багаторядного намиста, яке завершило образ», – додав Юрій Львов.
тетяна Дроботя, Tetiana Drobotia, Nezlamna unbreakable Vilnius, mural neofresco Vilnius, українська вишиванка, коралове намисто, вишиванка, G.LVOV, купити вишиту сукню
Волосся і вінок
В українській традиції густе волосся, заплетене в косу, є символом краси, достатку та жіночої сили. Коса поєднує в собі три стихії: повітря, воду і землю і часто прикрашалася стрічками і квітами. Так зробили і ми, використовуючи стрічки з натурального шовку та вінок із живих квітів.

Вінок з живих локальних сезонних квітів і трав, прикрашений ковилою, створила майстриня Наталія Бойко. Він додав ще більшої пишності образу, який так сильно контрастує з голими скелями Хортиці, після того як відійшла вода. На контрасті ми відчуваємо, що життя і смерть, краса і трагедія завжди поруч. Вони пронизують наше життя. Це наша земля, ми продовжуємо жити на ній. Бо незламні.
Локація
Узбережжя острова Хортиця, національний заповідник, через тиждень після вибуху дамби в Новій Каховці.

Хортиця - сакральна українська святиня. Звідси вийшли українські козаки – хоробрі вільні люди, які боролися проти рабства і посягань Російської імперії. Це острів свободи та незалежності, місце історичної та духовної спадщини. Кожен, хто ступає на її землю, відчуває дух предків.

Ми знімали на березі річки Дніпро лише через тиждень після того, як російські війська підірвали Новокаховську дамбу, спричинивши екоцид і найбільшу техногенну катастрофу в Європі з часів Другої світової війни.

Біла лінія на скелях нагадує, де була попередня ватерлінія. Рівень води опустився від 2 до 4 метрів. Узбережжя, всіяне мертвою рибою та сухими водорослями, жахливий запах гнилості в повітрі, сміття, яке винирнуло з-під води – ось що ми побачили та відчули того дня. Все це виглядало так, ніби природа кричала від болю.
тетяна Дроботя, Tetiana Drobotia, Nezlamna unbreakable Vilnius, mural neofresco Vilnius, українська вишиванка, вишиванка, G.LVOV, купити вишиту сукню
Автор фото: Laurynas Kamarauskas
Проект частково профінансовано Канцелярією Уряду Литовської Республіки та Turto bankas.
________
Організатор проекту: Artscape Art Agency, Литовська національна комісія у справах ЮНЕСКО. Партнери: мистецька лабораторія «Kiaurai sienos».

Творчо-виробнича група Neo-fresco:
арт-директор Ліна Шліпавічюте (Литва),
виконавча група Robot Muralist (Естонія),
модель Тетяна Дроботя (Україна),
фотограф Олена Тіта (Україна).

Костюм:
дизайнер – Юрій Львов, бренд G.LVOV (Україна);
вінок з живих квітів – Наталія Бойко (Україна);
консультант з костюму – Сергій Білівненко (Україна), кандидат історичних наук, фахівець із соціальної антропології, доцент кафедри історії Запорізького національного університету (Україна);
майстриня з художньої вишивки, член національної спілки майстрів народного мистецтва України – Юлія Артєм’єва (Україна);
кравець-розкрійник – Олена Пачева (Україна);
майстриня прикрас – Людмила Кокарь (Україна);
майстриня зачісок – Інна Стремедловська, парикмахерське бюро Kotovsky (Україна).

Креативна група проєкту: Олена Тіта, Кертту Куслап, Мікель Йоала, Ліна Шліпавічюте, Тетяна Дроботя, Шарунас Черняскас. Фото: з відкритих джерел.
мурал "Незламна" в ЗМІ
проект було висвітлено в медіа і урядових організаціях Литви, України, Канади